Imago wethouderschap

Als oud-wethouder van Maastricht (8 jaar) en inmiddels jarenlange ervaring als coach voor ex-politieke ambtsdragers weet ik uit eigen ervaring dat het niet vanzelfsprekend is dat na het wethouderschap de uitdagende banen voor het oprapen liggen. Ex-bestuurders hebben een bijzonder imago: positief en negatief. Positief omdat het uithoudingsvermogen en de betrokkenheid groot zijn, negatief omdat “het politieke” vak vaak een vastberadenheid en overtuigingskracht met zich meebrengt die door sommigen als verbeten en eigenwijs wordt gezien! En de idee dat met de ex-bestuurder ook het politieke, de politiek, de organisatie binnenkomt. Daar is men huiverig voor. Bij mijn oud-werkgever Posg heb ik jarenlang ex-bestuurders gecoacht en is er ook onderzoek gedaan naar relevante competenties van ex-bestuurders en naar het imago van dezelfde groep in de markt. Na het wethouderschap is er veel mogelijk maar een “afkick-periode” is vaak gewenst. Van middenin de spotlights staan naar een bestaan in een wat schaduwrijkere omgeving valt voor de meesten niet mee. Van voor alles gevraagd worden naar zelf moeten vragen en informeren evenmin. Het netwerk van de wethouder is niet hetzelfde als het netwerk van de ex-wethouder. De rollen zijn vaak omgedraaid. De ex-bestuurder moet weer gewoon mens worden en ik mag dat zeggen omdat ik het aan den lijve heb ondervonden! Het is niet voor iedereen weggelegd direct door te stromen naar een directeur/bestuurdersfunctie! Goed zicht op de eigen, specifieke vaardigheden en mogelijkheden is onontbeerlijk voor een nieuwe stap in de loopbaan. Werkgevers staan best open voor ex-bestuurders en ervaren aan deze vaak een toegewijde en betrokken medewerker. Van belang is om tijdens het wethouderschap de contacten met de oude netwerken te blijven onderhouden en altijd bewust te blijven dat een wethouderschap tijdelijk is. Door de hectiek en de uitdagendheid van de functie wordt dat nog al eens vergeten….En ook dat de relevantie voor de arbeidsmarkt niet vanzelfsprekend toeneemt door de vele voorzitterschappen en lidmaatschappen van besturen en organen die men tijdens de bestuursperiode bekleedt. Vertaling van de opgedane ervaring als wethouder naar vaardigheden die in vacatures of binnen netwerken worden gevraagd is noodzakelijk! Er zijn in het verleden pogingen gewaagd (HS Tilburg, OU Heerlen) om deze competenties in een EVC (Erkenning van Eerder Verworven Competenties) traject te waarderen en verzilveren. Portfolio ontwikkeling en verzamelen van “bewijsmateriaal” is hiervoor onontbeerlijk en voor het imago van de ex-bestuurder heel positief!
Bewerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *