Rauw(e)kost!

Er is de laatste weken veel te doen geweest rondom de jongen die, samen met zijn moeder, alleen maar rauwe groente eet. Dat op zichzelf heeft niet veel nieuwswaarde. Voor de moeder echter is deze manier van eten en leven een missie die er toe leidt dat ze de jongen van school houdt en thuis les geeft.  Op school wordt hij gepest met zijn eetgedrag. Op NCRV document zijn twee uitzendingen aan moeder en zoon gewijd met als gevolg dat bureau Jeugdzorg er zich mee is gaan bemoeien. Bij de rechter is een verzoek tot ondertoezichtstelling en later uithuisplaatsing ingediend. De vermeende ondervoeding maar belangrijker nog het weghouden van school waren de redenen. Met succes want de jongen is, om aan de uitvoering van het vonnis te ontkomen, ondergedoken geweest. Tijdens het kijken naar de laatste documentaire bekroop mij sterk het gevoel dat er in de communicatie tussen moeder, zoon en instanties het nodige mis ging, ècht gepraat werd er niet en naar oplossingen, anders dan een ondertoezichtstelling/uithuisplaatsing werd niet gezocht. Inmiddels heeft de kinderombudsman zich er mee bemoeit. Hij heeft mensen bij elkaar gebracht, is gaan praten en er is een oplossing uitgekomen die voor alle betrokkenen aanvaardbaar is. De jongen gaat naar het Geert Grote College en de Wereldschool, het kinderrechtenverdrag bleek behulpzaam! Moeder gelukkig, jongen blij en bureau Jeugdzorg tevreden. Wat wil je nog meer?

Mensen bij elkaar brengen, ècht praten en dus ook ècht luisteren, belangen erkennen en naar oplossingen zoeken die aan de verschillende belangen recht doen is de beste manier om aan escalatie en juridische strijd een einde te maken. Dat blijkt!

One thought on “Rauw(e)kost!

 1. Het kan toch zo simpel zijn…
  communiceren, verbinden, contact en echt aanwezig zijn.
  Zeldzame zaken tegenwoordig
  en toch zo eenvoudig.
  Leve de eenvoud!
  Het ligt voor het oprapen, in overvloed als je goed kijkt
  en het is nog gratis ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *